Puszyste ciasto z truskawkami i mleczkiem kokosowym

4.51 (192 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Krótko i na temat: najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej+ jedna łyżka
    5 jajek- osobno białka i żółtka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 szklanki mleczka kokosowego ( może być zwykłe mleko)
    200g masła
    500g umytych truskawek
    1 op. cukru wanilinowego (16g)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Puszyste ciasto z truskawkami i mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z truskawkami 1. 1. Masło, cukier wanilinowy, mleczko/mleko podgrzewaj w rondelku do całkowitego rozpuszczenia masła i zostaw do ostygnięcia.
    2. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    3. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier rozpuści się. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem.
    4. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać zimne masło i mieszać łyżką. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać krótko łyżką.
    5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.
    6. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika.

    Piec w temp. 180C 55-60min.
  • Ciasto z truskawkami 2. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować