Puszyste ciasto z truskawkami i mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło, cukier wanilinowy, mleczko/mleko podgrzewaj w rondelku do całkowitego rozpuszczenia masła i zostaw do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier rozpuści się. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem.
4. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać zimne masło i mieszać łyżką. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać krótko łyżką.
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.
6. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Komentarze