CIASTO SNICKERS

  • wyświetlono: 472 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszny przekładaniec. Ciasto to wygląda bardzo efektownie i wyśmienicie smakuje. To coś słodkiego, przekładanego i z orzechami :)

okulewicza
  • 90min

Składniki

Na cisto ( na trzy blaty o wielkości blachy ok. 25x35 cm ):
- 600 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200 g margaryny
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
- 200 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych, ziemnych, itp.
- 90 g margaryny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
- 1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 700 ml mleka
- 1 mała puszka ( około 200 g) masy kajmakowej w puszce (lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego przez 3 godziny)

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO SNICKERS

  • 1. . Zacznij od przygotowania polewy orzechowej. W niewielkim garnku rozpuść margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodaj posiekane ( jak lubisz mniej lub bardziej) orzechy. Gotuj chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstaw do przestudzenia.
  • 2. Mąkę przesiej z sodą. Dodaj posiekaną margarynę i pozostałe składniki. Zagnieć ciasto i podziel je na trzy równe części (można każdą część zważyć wagą kuchenną, tak by były równe). Każdą część ciasta rozwałkuj na prostokąt podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Ciasto przenieś na papier do pieczenia i wyrównaj ręką lub małym wałkiem ( jak masz wprawę, to możesz od razu rozwałkować ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia).
  • 3. 500 ml mleka zagotuj z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku mikserem dokładnie wymieszaj budyń, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka wlej mieszankę budyniową i ciągle gotując na małym ogniu mieszaj mikserem na najniższych obrotach aż powstanie jednolita masa kremowa. Ostudź.
  • 4. . 2 blaty upiecz na zloty kolor około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni. Na trzeci blat nałóż ostudzoną polewę orzechową i piecz około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Blaty wyjmij i ostudź ( gorące blaty mogą nam się złamać przy wyjmowaniu z formy).
  • 5. Pierwszy upieczony blat posmaruj równo budyniem, przykryj go drugim blatem. Drugi blat posmaruj masą kajmakową i przykryj ostatnim blatem z orzechami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Snickers

Dodane przez: magda393

Ciasto Snickers

Przepis dostałam od siostry. Kiedy...

Po rozkrojeniu tak się prezentuje.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto Snickers bez pieczenia

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia,jedyny...

Snickers, ciasto jak baton.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Snickers, ciasto jak baton.

Pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia....

Snickers na herbatnikach

Dodane przez: danusia19671

Ciasto Snickers na herbatnikach

Zrobiłam pierwszy raz ciasto snickers...

Ciasto snickers

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Ciasto Snickers

Każdy z nas przynajmniej raz w...

Snikers bez pieczenia

Dodane przez: Leszczu86

Ciasto snickers bez pieczenia

Szybkie i pyszne ciasto. Dodatek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE