Trzy miodowe blaty przełożone masą budyniową i kajmakiem. Dodatkowo górny blat ciasta pieczemy z polewą z orzeszków ziemnych. Czy to może nie smakować?! ;)
Ciasto snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polewa orzechowa: Masło stopić z miodem oraz cukrem w garnuszku. Po chwili dodać posiekane orzeszki ziemne i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
2.Ciasto miodowe: Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić je na 3 równe części, najlepiej pomóc sobie wagą. Każdą część wykleić do blaszek o wymiarach 25x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
Dwa placki piec bez niczego w 170 st.C przez ok. 15 minut, natomiast na trzeci placek wyłożyć przestudzoną polewę orzechową i tak zapiekać w 180 st.C przez ok. 15 minut. Jeśli nie posiadamy trzech identycznych form, placki należy piec po kolei. Upieczone placki powinny być złociste. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszkach do wystudzenia. Jeśli będziemy chcieli gorące wyjąć z formy, mogą popękać!
3.Masa budyniowa: 600 ml mleka zagotować z cukrem, masłem i ekstraktem z wanilii. W pozostałym mleku rozpuścić obydwie mąki. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować do otrzymania gęstego budyniu. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
4.Na pierwszy miodowy blat ciasta bez orzechów wyłożyć jeszcze ciepłą masę budyniową, wyrównać i przykryć II blatem ciasta bez orzechów. Wysmarować go masą kajmakową z puszki i przykryć ostatnim miodowym ciastem, tym razem z orzeszkami. Ciasto podociskać z góry, by wszystkie warstwy się złączyły. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, gdy miodowe blaty zmiękną. Smacznego!
Komentarze