Ciasto Snickers

4.5 (200 ocen)

Trzy miodowe blaty przełożone masą budyniową i kajmakiem. Dodatkowo górny blat ciasta pieczemy z polewą z orzeszków ziemnych. Czy to może nie smakować?! ;)

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    600 g mąki pszennej
    1/2 szkl cukru
    2 jajka
    2 żółtka
    200 g zimnego masła
    2 łyżki mleka
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 op. cukru waniliowego (16 g)

    Polewa orzechowa:
    300 g orzeszków ziemnych, posiekanych
    120 g masła
    1 łyżka cukru
    3 łyżki miodu

    Masa budyniowa:
    700 ml mleka
    4 łyżki cukru
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej
    2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g masła
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


    Dodatkowo:
    puszka masy kajmakowej z puszki (400 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Snickers Desery

Ciasto snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polewa orzechowa: Masło stopić z miodem oraz cukrem w garnuszku. Po chwili dodać posiekane orzeszki ziemne i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
  • image-27e54on 2. Ciasto miodowe: Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić je na 3 równe części, najlepiej pomóc sobie wagą. Każdą część wykleić do blaszek o wymiarach 25x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia.



    Dwa placki piec bez niczego w 170 st.C przez ok. 15 minut, natomiast na trzeci placek wyłożyć przestudzoną polewę orzechową i tak zapiekać w 180 st.C przez ok. 15 minut. Jeśli nie posiadamy trzech identycznych form, placki należy piec po kolei. Upieczone placki powinny być złociste. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszkach do wystudzenia. Jeśli będziemy chcieli gorące wyjąć z formy, mogą popękać!
  • 3. Masa budyniowa: 600 ml mleka zagotować z cukrem, masłem i ekstraktem z wanilii. W pozostałym mleku rozpuścić obydwie mąki. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować do otrzymania gęstego budyniu. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
  • 4. Na pierwszy miodowy blat ciasta bez orzechów wyłożyć jeszcze ciepłą masę budyniową, wyrównać i przykryć II blatem ciasta bez orzechów. Wysmarować go masą kajmakową z puszki i przykryć ostatnim miodowym ciastem, tym razem z orzeszkami. Ciasto podociskać z góry, by wszystkie warstwy się złączyły. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, gdy miodowe blaty zmiękną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować