Ciasto Snickers

  • wyświetlono: 3256 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Trzy miodowe blaty przełożone masą budyniową i kajmakiem. Dodatkowo górny blat ciasta pieczemy z polewą z orzeszków ziemnych. Czy to może nie smakować?! ;)

akrobatka22

Składniki

Ciasto miodowe:
600 g mąki pszennej
1/2 szkl cukru
2 jajka
2 żółtka
200 g zimnego masła
2 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 op. cukru waniliowego (16 g)

Polewa orzechowa:
300 g orzeszków ziemnych, posiekanych
120 g masła
1 łyżka cukru
3 łyżki miodu

Masa budyniowa:
700 ml mleka
4 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Dodatkowo:
puszka masy kajmakowej z puszki (400 g)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Snickers

  • 1. Polewa orzechowa: Masło stopić z miodem oraz cukrem w garnuszku. Po chwili dodać posiekane orzeszki ziemne i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
  • image-27e54on2. Ciasto miodowe: Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić je na 3 równe części, najlepiej pomóc sobie wagą. Każdą część wykleić do blaszek o wymiarach 25x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia.



    Dwa placki piec bez niczego w 170 st.C przez ok. 15 minut, natomiast na trzeci placek wyłożyć przestudzoną polewę orzechową i tak zapiekać w 180 st.C przez ok. 15 minut. Jeśli nie posiadamy trzech identycznych form, placki należy piec po kolei. Upieczone placki powinny być złociste. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszkach do wystudzenia. Jeśli będziemy chcieli gorące wyjąć z formy, mogą popękać!
  • 3. Masa budyniowa: 600 ml mleka zagotować z cukrem, masłem i ekstraktem z wanilii. W pozostałym mleku rozpuścić obydwie mąki. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować do otrzymania gęstego budyniu. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
  • 4. Na pierwszy miodowy blat ciasta bez orzechów wyłożyć jeszcze ciepłą masę budyniową, wyrównać i przykryć II blatem ciasta bez orzechów. Wysmarować go masą kajmakową z puszki i przykryć ostatnim miodowym ciastem, tym razem z orzeszkami. Ciasto podociskać z góry, by wszystkie warstwy się złączyły. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, gdy miodowe blaty zmiękną. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastosnickers

Komentarze

Podobne przepisy

Snickers

Dodane przez: zzewa

Ciasto Snickers

Inspiracją był przepis Anki Franki,...

image-12aies0

Dodane przez: Sabinakuchcik

Ciasto Snickers

Przepyszne!

Inny snickers

Dodane przez: monisia1215

Inne ciasto snickers

Ten przepis na snickersa jest różni...

Ciasto Snickers

Dodane przez: magda393

Ciasto Snickers

Przepis dostałam od siostry. Kiedy...

Po rozkrojeniu tak się prezentuje.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto Snickers bez pieczenia

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia,jedyny...

Snickers, ciasto jak baton.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Snickers, ciasto jak baton.

Pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE