Ciasto śmietankowo- nektarynkowe z bezą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, dodać żółtka i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dwie jednakowe blaszki o wym. 21x33 cm wyłożone pergaminem. Białka ubić z cukrem, wyłożyć na ciasta i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Ostudzić. Nektarynki obrać, pokroić w kostkę i gotować kilka minut. Z1/2 l wody odlać 1 szklankę i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do reszty wody dodać cukier, i sok z cytryny. Ugotować kisiel, połączyć z nektarynkami i przestudzony wyłożyć na jeden blat ciasta.
2.Śmietankę ubić z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklance wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlewać cienką strużką do ubitej śmietanki. Masę śmietankową wylać na brzoskwinie. Przykryć drugim blatem ciasta.
Porady
Ciasto najlepiej kroić na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce.
Komentarze