Ciasto śmietankowo- nektarynkowe z bezą.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Puszyste ciasto z nektarynkami z masą śmietankową, zwieńczone bezą z płatkami migdałowymi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 20 dag masła,
    20 dag cukru pudru,
    20 dag mąki pszennej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 cukier waniliowy,
    8 żółtek.

    Pianka:
    8 białek,
    20 dag cukru pudru,
    10 dag płatków migdałowych.

    Masa nektarynkowa:
    1,5-2 kg nektarynek,
    4 łyżki cukru,
    sok z 1/2 cytryny,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej.

    Masa śmietankowa:
    1/2 l śmietanki 30 %,
    2 łyżki cukru pudru,
    1 cukier wanilinowy,
    4 łyżeczki żelatyny.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto śmietankowo- nektarynkowe z bezą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, dodać żółtka i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dwie jednakowe blaszki o wym. 21x33 cm wyłożone pergaminem. Białka ubić z cukrem, wyłożyć na ciasta i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Ostudzić. Nektarynki obrać, pokroić w kostkę i gotować kilka minut. Z1/2 l wody odlać 1 szklankę i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do reszty wody dodać cukier, i sok z cytryny. Ugotować kisiel, połączyć z nektarynkami i przestudzony wyłożyć na jeden blat ciasta.
  • 2. Śmietankę ubić z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklance wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlewać cienką strużką do ubitej śmietanki. Masę śmietankową wylać na brzoskwinie. Przykryć drugim blatem ciasta.

Porady

Ciasto najlepiej kroić na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Nektarynki Płatki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować