Ciasto śmietankowo-bananowe

4.5 (183 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z serii szybkich, prostych wypieków, zamiast masła dajemy tutaj słodką śmietankę, jest puszyste i wysokie, banany dodają fajnego posmaku, jedno z moich ulubionych ciast do kawy gdy wpadają niespodziewani goście. Najlepiej smakuje z kubkiem mleka.Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24/24 cm

    Ciasto:
    8 jaj
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    16 g cukru waniliowego
    4 budynie śmietankowe (każdy o wadze 40 g)
    40 dag słodkiej śmietanki 30%
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    1 banan
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto śmietankowo-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temp pokojową-to gwarancja udanego wypieku!


    Białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić na sztywną pianę, gdy zaczną sztywnieć, cały czas miksując wsypywać stopniowo partiami cukier oraz cukier waniliowy, na koniec gdy piana będzie lśniąca dodać żółtka, krótko zmiksować do połączenia, wlać cienkim strumieniem śmietankę oraz miksując na najniższych obrotach, stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z budyniami oraz proszkiem do pieczenia, robić to delikatnie aby nie utracić konsystencji piany, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki, wyrównać, na wierzchu rozłożyć plasterki pokrojonego banana.

    Ciasto piec 50-55 minut w temp 175*c- po upieczeniu zostawić w piekarniku nie wyciągać od razu, wyciągnąć dopiero jak przestygnie.

    Zimne można oprószyć pudrem-ale nie jest to konieczne, ciasto jest wystarczająco słodkie.

Porady

Ciasto można zrobić w większej blaszce ale będzie niższe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować