Ciasto śmietankowe z herbatnikami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Słodycz ciasta przełamuje kwaskowość powideł śliwkowych.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10 jajek
    10 łyżek cukru
    7 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    0,5 l śmietany kremówki
    4 serki homogenizowane waniliowe
    2 galaretki cytrynowe
    Dodatkowo
    Herbatniki czekoladowe
    Powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Powidła Herbaty

Ciasto śmietankowe z herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ciągle miksować. Dodać żółtka i ciągle mieszać. Obie mąki i kakao wymieszać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Wylać na blaszkę. Piec w 180 st. C. do suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i z wysokości ok 50 cm upuścić na podłogę. Dzięki temu biszkopt wychodzi równy, nie opada.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Śmietanę ubić na sztywno , dodać serki i wymieszać. Następnie dodać wystudzone i lekko tężejące galaretki.
  • 3. Biszkopt przekroić na pół i jedną część umieścić w blaszce. Połowę masy śmietanowej wylać na biszkopt. Następnie herbatniki składać po dwa smarując je powidłem śliwkowym i układać na warstwie śmietanowej. Pozostałą masę wylać na herbatniki i przykryć biszkoptem. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Herbatniki Kakao Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.48 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

schnikers

To może cię zainteresować