Murzynek bananowo-śmietanowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczny i prosty do zrobienia.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    2 szklanki cukru kryształu
    0,5 szklanki wody
    3 łyżki kakao
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 banany
    0,5 litra śmietany 30 %
    galaretka cytrynowa
    starta czekolada

Murzynek bananowo-śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Po przestudzeniu dodać zółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Na kocu pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę. Banany obrać i pokroić w plastry a następnie powciskać w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec do "suchego patyczka". Śmietanę ubić na sztywno i dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody. Masę śmietanową wyłożyć na ciasto i posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki.

Porady

Zamiast galaretki cytrynowej do śmietany można dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy