Tort z Ponyville

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dla wielbicielek Pony. Pracochłonny lecz warty pracy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto różowe:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    barwnik różowy spożywczy
    Ciasto białe:
    6 białek
    1,5 szklanki cukru kryształu
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1/3 szklanki oleju
    Krem śmietankowy:
    1 kostka masła
    1 budy śmietankowy
    3 łyżki cukru
    0,5 litra mleka
    cukier waniliowy
    Masa różowa:
    0,5 litra śmietany 36%
    galaretka czerwona
    dodatkowo:
    galaretka różowa
    pisaki do dekoracji
    kolorowy lukier do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z ponyville - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto różowe:
    Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i barwnik. Mieszamy. Pieczemy i po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy na 2 części.
  • 2. Ciasto białe:
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i na końcu dodajemy ocet oraz olej. Pieczemy.
  • 3. Krem śmietankowy:
    Budyń gotujemy na mleku z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy. Masło ucieramy na puch i po łyżce dodajemy budyń.
  • 4. Masa śmietanowa:
    Śmietanę ubijamy na sztywno, jeśli ktoś lubi to można dodać trochę cukru pudru, a następnie dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody.
  • 5. Złożenie tortu:
    Na spód dajemy jedną część różowego biszkoptu, następnie rozsmarowujemy krem śmietankowy, na ten krem wylewamy tężejącą galaretkę różową i gdy trochę lepiej zastygnie dajemy masę różową śmietanową. Na to wykładamy białe ciasto i kolejno krem śmietankowy, galaretka i masa śmietanowa różowa. Na wierzch różowy biszkopt. Tort musi dobrze stężeć w lodówce. Najlepiej kilka godzin. Wtedy można go ozdabiać. Ja cały tort posmarowałam kremem budyniowym. Boki obsypałam kolorowymi cukierkami do zdobienia ciast. Kucyka odrysowałam na wierzchu z przygotowanego wcześniej szablonu.Kontury narysowałam z roztopionej czekolady. Środek wypełniłam kolorowym lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować