ciasto "słodkie moro"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto to miało być zwyczajnym warstwowym sernikiem na zimno. Stwierdziłam jednak, że "pasiaste serniki" są wszędzie i nadałam mojemu inny wygląd. Masy owocowe ułożyły się przypominając wzorek moro i stąd też taka nazwa ciasta. Całość jest bardzo lekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno.

  • 2 godz.

Składniki:

  • *tortownica 26 cm:
    Składniki:
    na biszkopt:

    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę truskawkową:
    200 g truskawek (najlepiej mrożonych)
    200 g serka homogenizowanego naturalnego
    łyżka cukru
    150 ml śmietanki kremówki
    100 g sypkiej galaretki truskawkowej (około 1,5 opakowania)
    na masę jagodową:
    200 g jagód
    200 g serka homogenizowanego naturalnego
    łyżka cukru
    150 ml śmietanki kremówki
    100 g galaretki owoce leśne (około 1,5 opakowania)
    na piankę:
    200 ml śmietanki kremówki
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    na wierzch:
    1 opakowanie galaretki truskawkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto "słodkie moro" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić, odkleić od papieru, ułożyć na paterze i zapiąć obręczą tortownicy.

    Truskawki i jagody umieścić w osobnych rondelkach, zasypać cukrem i dusić kilka minut. Następnie zmiksować. Galaretki truskawkowe do masy truskawkowej rozpuścić w 1 szklance wody. Galaretki fioletowe także rozpuścić w szklance wody. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki wody.

    Przygotować masę truskawkową: serek zmiksować z musem malinowym. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serkową. Na końcu dodać wystudzoną galaretkę truskawkową. Odstawić.

    Tak samo przygotować masę jagodową. Przygotować piankę: kremówkę ubić i zmiksować z galaretką cytrynową, odstawić. Kiedy masy będą bardzo gęste wykładać ja biszkopt łyżką na zmianę. Wierzch wyrównać łyżką zanurzoną we wrzątku. Wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody. Kiedy wystygnie zalać ciasto i odstawić do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować