Słodkie ciasto z masą kajmakową

4.95 (164 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Słodkie, pyszne, rozpływające się w ustach. Nie znam nikogo kto nie lubi tego ciasta:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki: 1 duża paczka herbatników, 1 litr mleka, 3 łyżeczki żelatyny, 1 cukier waniliowy, 25 dag masła, 1 szklanka mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru, 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajo, 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego, kostka masła lub margaryny, 1/2 l śmietany 30%, pół tabliczki gorzkiej czekolady

    Składniki na biszkopt: 4 jajka, pół szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej,1 czubata łyżka kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru kryształu,
Wystaw ocenę:

4.95 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Słodkie ciasto z masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania: Robimy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Do ubitej masy wsypujemy mąki zmieszane z proszkiem, kakao i lekko mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia. Pieczemy ok 35 min w temp. 180 stopni.
  • 2. Masa budyniowa: Do 1 i 1/2 szkl mleka dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko. Roztrzepujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem i 1 cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wolno wlewamy roztrzepane jajko z maką. Ciągle mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Rozcieramy kostkę masła, i powoli dodajemy do niej ostudzony budyń. Do uzyskanej masy można dodać 2 łyżki rumu lub dowolnego alkoholu.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy ( z odrobiną cukru pudru) i łączymy z ostudzoną żelatyną.
  • 4. Ciasto przekładamy. Na spód brytfanki dajemy biszkopt, na nim masę budyniową, herbatniki, masę kajmakową, herbatniki, śmietankę, na wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą lub migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować