Ciasto śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach. Prosty, szybki sposób przygotowania, polecam wszystkim zapracowanym Paniom domu, które cenią swój czas spędzony w kuchni. Ciasto z budyniowym wnętrzem, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do popołudniowej filiżanki, aromatycznej kawy jak i na przeróżne uroczystości i święta.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 500 g gofrów
    • 4 żółtka jajek
    • 4 szklanki mleka
    • 6 łyżek mąki pszennej
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 6 łyżek cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 400 g masła
    • 400 g śliwek suszonych
    • 80 g czekolady mlecznej
    • 80 g czekolady gorzkiej
    • 3 łyżki śmietany 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa 1. Śliwki moczymy w gorącej wodzie następnie odlewamy, osuszamy i drobno kroimy. Żółtka ubijamy z dwiema szklankami mleka oraz z mąkami.
  • budyń 2. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną, mieszając błyskawicznie żeby się budyń nie przypalił. Gdy zrobi się nam gęsty odstawiamy i studzimy.
  • masło 3. Masło miksujemy mikserem i dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
  • gofry 4. Dno formy wykładamy goframi.
  • śliwki 5. Wylewamy masę budyniową i przykrywamy ponownie goframi. Na gofrach układamy pokrojone śliwki.
  • polewa 6. Czekolady rozpuszczamy razem ze śmietaną i polewamy wierzch ciasta.
    Chłodzimy w lodówce dwie godziny.
  • ciasto 7. Gotowe. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować