MIĘCIUTKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI WSPANIAŁE DO KAWKI POLECAM JA ROBIĘ ZAWSZE PODWÓJNĄ PORCJĘ :)
1 godz. 30 min
Łatwy
Składniki:
-500 GR ŚLIWEK
-1/2 KOSTKI MASŁA
-1 SZK CUKRU
-1 SZK MĄKI
-4 JAJKA
-CUKIER WANILIOWY
-1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
-2 ŁYŻKI MLEKA
-1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
-CYNAMON WEDŁUG UZNZNIA
-TŁUSZCZ I BUŁKA TARTA DO WYSMAROWANIA BLASZKI
PRZEPIS JEST NA TORTOWNICE O ŚR. 23 CM JA ROBIŁAM Z PODWÓJNEJ PORCJI WIĘC NA BLASZCE PROSTOKĄTNEJ
Ciasto śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-MASŁO UTRZYJ Z POŁOWĄ CUKRU I CUKREM WANILIOWYM,CIĄGLE UCIERAJĄC DODAWAJ KOLEJNO 2 CAŁE JAJKA I 2 ŻÓŁTKA ,NASTĘPNIE MĄKĘ PRZESIANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I NA KONIEC ,MLEKO.
-WYLEWAMY NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA LUB WYSMAROWANĄ I POSYPANĄ BUŁKĄ TARTĄ,NA WIERZCHU UKŁADAMY POŁÓWKI ŚLIWEK I POSYPUJEMY CYNAMONEM .
-PIECZEMY OK 30-40 MIN. 180 STLUB DO SUCHEGO PATYCZKA
-
2.-BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNO Z POZOSTAŁYM CUKREM I SOKIEM Z CYTRYNY ,CIASTO WYJMUJEMY NA WIERZCH I ROZKŁADAMY PIANĘ ,ZAPIEKAMY OK 10-15 MIN DO LEKKIEGO ZARUMIENIENIA
Komentarze