Ciasto serowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby

Akurat w domu miałam ser i jabłka więc wymyśliłam takie ciasto.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    20 dkg mąki pszennej
    5 dkg cukru pudru
    10 dkg margaryny
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kwaśnej śmietany


    Ser:
    80 dkg białego sera
    szklanka cukru
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    100 ml mleka

    Ciasto miodowe:
    20 dkg mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    2 żółtka
    2 łyżki miodu
    10 dkg margaryny
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Jabłka:
    8 dużych jabłek deserowych
    niepełna szklanka cukru
    2 galaretki zielone
    2 galaretki żółte
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto serowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Z podanych składników zagnieść gładkie,kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim dno dużej blaszki.

    Ser:
    Ser zmielić przynajmniej dwa razy. Do sera dodać żółtka,cukier,proszek budyniowy, mleko i utrzeć wszystko mikserem. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Gotowy ser wyłożyć do blaszki wyłożonej ciastem.

    Ciasto miodowe:
    Z podanych składników zarobić kruche ciasto, rozwałkować i przykryć nim ser. Wierzch ciasta po nakłuwać widelcem. Całość piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 1 godziny.

    Jabłka:
    Jabłka obrać i zetrzeć na grubym tarle. Włożyć do rondelka,dodać cukier i prażyć na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Pod koniec prażenia wsypać galaretki zielone i dokładnie rozmieszać.
    Jabłka ostudzić,gdy już będą tężeć, wyłożyć je na upieczone ciasto z serem, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wierzch zalać galaretką żółtą i ponownie wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować