Ciasto Ruda Wiewiórka z marchewką i bakaliami

5 (148 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Wspaniałe jesienno-świąteczne ciasto z aromatem przypraw do piernika i cynamonu smakuje wyśmienicie. Dodatek marchewki sprawia ,że ciasto ma ładny kolor i jest wilgotne w środku.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżeczki sody
    0,5łyżeczki przyprawy do piernika
    0,5łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
    1,5 szklanki startej marchewki
    bakalie:orzechy, płatki migdałowe, suszone morele, owoce kandyzowane itp.
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Ciasto ruda wiewiórka z marchewką i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Białka 1. Żółtka oddziel od białek, następnie ubij na sztywną pianę białka, dodaj stopniowo cukier i żółtka. Ubij na puszystą pianę.
  • jajka 2. Następnie dodaj 1 szklankę oleju.
  • Mój mały pomocnik wsypuje mąkę :) 3. Wsyp mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami. Wymieszaj.
  • Bakalie i marchewka 4. Marchew zetrzyj na małych oczkach tarki, a bakalie posiekaj na mniejsze kawałki.
  • ciasto 5. Dodaj wszystko do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • ciasto 6. Gotowe ciasto.
  • ciasto 7. Przelej ciasto to okrągłej formy lub prostokątnej. ja mam wymiar okrągłej 25 cm.
  • gotowe 8. Pieczemy około 50- 60 minut w 180 stopniach sprawdzając patyczkiem czy jest już upieczone. Jeśli w środku jest jeszcze surowe ciasto trzymaj dłużej w piekarniku i możesz przysłonić z góry ciasto oryginalną blachą ,która jest w zestawie do piekarnika,aby nam się ciasto nie spiekło z góry.
  • Dekoracja 9. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem i udekoruj. Ja do dekoracji użyłam szablonu, który posypałam słodkim kakaem dla dzieci.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować