Ciasto Rodzynkowe

4.5 (166 ocen)

potrójnie czekoladowe smaczne ciacho z rodzynkami

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    - 5 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 3 łyżki kakao
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    - 2 budynie czekoladowe
    - 2 i ½ szklanki mleka
    - 4 łyżki cukru
    - 250g margaryny

    Masa czekoladowa:
    - 100g czekolady gorzkiej
    - 100g czekolady mlecznej
    - ½ kostki margaryny
    - 400g rodzynek
    - 200ml spirytusu lub wódki

    Dodatkowo:
    - dżem z czarnej porzeczki lub jagodowy
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto rodzynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy – żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodać żółtka utarte z proszkiem do pieczenia i 1 łyżką octu. Dodać mąkę wymieszaną z kakao. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec przez 20 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Masa budyniowa – przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Ostudzony budyń utrzeć z margaryną na gładką masę.
  • 3. Masa czekoladowa – rodzynki zalać alkoholem. Obie czekolady roztopić w margarynie. Nie zagotować. Wrzucić połowę odsączonych rodzynek. Wymieszać
  • 4. Przełożenie ciasta – biszkopt rozkroić na dwa blaty. Nasączyć alkoholem z rodzynek. Pierwszy biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki (jagodowym). Na to wyłożyć połowę masy budyniowej. Nakryć drugim biszkoptowym blatem posmarować resztą masy budyniowej. Rozłożyć na niej połowę odsączonych rodzynek, lekko dociskając do masy i polać polewą czekoladowo – rodzynkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować