Ciasto rodzynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy – żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodać żółtka utarte z proszkiem do pieczenia i 1 łyżką octu. Dodać mąkę wymieszaną z kakao. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec przez 20 minut w temp. 180 stopni.
2.Masa budyniowa – przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Ostudzony budyń utrzeć z margaryną na gładką masę.
3.Masa czekoladowa – rodzynki zalać alkoholem. Obie czekolady roztopić w margarynie. Nie zagotować. Wrzucić połowę odsączonych rodzynek. Wymieszać
4.Przełożenie ciasta – biszkopt rozkroić na dwa blaty. Nasączyć alkoholem z rodzynek. Pierwszy biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki (jagodowym). Na to wyłożyć połowę masy budyniowej. Nakryć drugim biszkoptowym blatem posmarować resztą masy budyniowej. Rozłożyć na niej połowę odsączonych rodzynek, lekko dociskając do masy i polać polewą czekoladowo – rodzynkową.
Komentarze