CIASTO RUMOWO-RODZYNKOWE

4.47 (153 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To stary przepis z mojego zeszytu, trochę zmodyfikowałam.Jest zwarte, ale bardzo dobre.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    -1 masło
    -3/4 szklanki cukru
    -4 jajka
    -1 szklanka mąki
    -1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do piecz.
    -4 łyżki kakao
    -3-4 łyżki mleka

    masa czekoladowa:
    -1 szklanka śmietany kremówki 30%
    -2 tabliczki czekolady deserowej
    -1 masło
    -100 ml. rumu
    -10 dag.rodzynek

    polewa:
    -1 gorzka czekolada
    -2 łyżki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.47 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto rumowo-rodzynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Masło zmiksować z cukrem i jajkami. Wymieszać z mąką, proszkiem, kakao i mlekiem. Wylać do blachę 25x42, wyłożonej papierem do piecz.. Piec 30-35 min. w 180 *.
    Po przestygnięciu przekroić w poprzek na dwa placki.
  • masa 2. masa-Rodzynki namoczyć w rumie, najlepiej na całą noc.. Dwie czekolady połamać i ze śmietaną stopić na parze. Przestudzić w lodówce. Masło utrzeć z czekoladami.Potem wymieszać z osączonymi rodzynkami.
    Placek nasączyć rumem.Wyłożyć krem i przykryć drugim plackiem.
  • polewa 3. Trzecią czekoladę stopić na parze,wraz ze śmietanką. Zaraz ciepłą posmarować placek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Masa Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować