Domowy serek ricotta

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jakiś czas temu w programie śniadaniowym, wypatrzyłam jak łatwo i szybko
można zrobić domowy serek ricotta. Postanowiłam wypróbować i nie żałuję.
Serek jest pyszny, delikatny. Idealny na kanapki. Ja zrobiłam taką podstawową wersję,
ale można dodać do niego ulubione zioła, lub przyprawy.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 lite mleka (miałam pasteryzowane, ale nie UHT)
    Sok z 1/2 cytryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Domowy serek ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy serek ricotta 1. Mleko zagotować ze szczyptą soli.
    Wyłączyć gaz i mieszając wlać sok z cytryny. Można jeszcze na chwilkę włączyć minimalny gaz i mieszać, ale należy uważać, żeby nie zagotować.
    Ja włączyłam gaz, ale dosłownie na minutkę.
    Następnie wyłączyć gaz, wymieszać. Zrobią się grudki sera.
  • Domowy serek ricotta 2. Garnek odstawić do wystudzenia.
    Na garnku lub misce ułożyć sitko, wyłożyć je gazą złożona na cztery części,
    lub specjalną chustą do serów. Łyżką cedzakową wybierać ser i przekładać go na sitko.
    Następnie przelać pozostałe mleko, ale z boku, tak żeby nie przelewać po serze
  • Domowy serek ricotta 3. Zostawić tak ser na godzinę do odsączenia.
    Następnie gazę, lub chustę ścisnąć od góry i wstawić ser do lodówki
    na kolejną godzinę. Ja mam foremkę do sera,
    więc przełożyłam do niej ser i tak schowałam do lodówki.
    Po kilku godzinach serek jest gotowy.

Porady

Do serka można dodać ulubione zioła, lub przyprawy. Tym sposobem za każdym razem serek może być inny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować