REKLAMA

Ciasto rafaello

wyświetlono: 26899 | dodany do książki kucharskiej: 61 | polecenia: 0

Ciasto które wprost rozpływa się w ustach.

opublikowany: 05.09.2014
Udostępnij Pinterest
  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt ciemny:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    3 jajka

    Składniki na masę:
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (nie gotowanego)
    1 opakowanie bitej śmietany typu śnieżka
    2 szklanki śmietany kremowej
    100 g wiórek kokosowych
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzącej wody

    Dodatkowo:
    200 g dżemu z czarnej porzeczki
Ocena:

(średnia 4.5 z 200 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę przesiać do miski z ubitymi jajkami,kakao i proszkiem do pieczenia. Przelać do formy o wym. 24x28 Piec 25 minut w temp. 180 s C. Ostudzić i posmarować dżemem. Wykonanie masy: Schłodzone mleko skondensowane ucierać ok.5 minut ze śnieżką (mleko nie ubije się na sztywno.) Śmietanę ubić na sztywno, przełożyć do mleka i wymieszać na najniższych obrotach miksera wlewając zimną żelatynę, pod koniec wsypać 50 g kokosu. Masę wyłożyć na biszkopt. Wierzch posypać resztą kokosu. Wstawić do lodówki na parę godzin. Podawać dobrze schłodzone. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE