CIASTO RAFAELLO

4.49 (154 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Inspiracją do upieczenia ciasta, było ciasto Pani Ewy Wachowicz.Wykorzystałam przepis na piankę. Lecz zrobiłam na biszkopcie, nie z biszkopcikami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -5 jajek
    -100 g.cukru
    -60 g. mąki tortowej
    -60 g. maki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do piecz.
    -szczypta soli


    pianka Rafaello:
    -2 galaretki cytrynowe
    -2 szklanki wrzątku
    -2 białe czekolady
    -500 ml śmietany 30%
    -200 g wiórków kokosowych
    -2 łyżki cukru pudru,opcjonalnie

    -1/2 białej czekolady
    -2 łyżki prażonego kokosu
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki 22x36,wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175*.
  • pianka 2. Galaretki rozpuścić w 1/2 l.wrzątku.Dodać czekoladę w kostkach i dobrze wymieszać.Odstawić od czasu do czasu mieszając, do lekkiego tężenia..Schłodzoną śmietanę ubić z pudrem, potem galaretkami.Dolewając po trochu. Miksować krótko, bo szybko gęstnieje.Dodać kokos,wymieszać łopatką i wyłożyć na biszkopt.
  • posypka 3. Na górę zetrzeć białą czekoladę i posypać odrobiną prażonego kokosu.Ciasto schłodzić.
  • prażenie kokosu 4. Kokos usmażyć na złoto, na suchej patelni i ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować