Ciasto rabarbarowe z kisielowa pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche gładkie ciasto,
Podzielić na 2 części, mniejszą i wiekszą- schodzić w lodówce
Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki . Zasypać cukrem, odstawić.
Pianka:
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta lśniąca piana.Na konieć dodać kisiel i dokładnie wymieszać.
Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim wyłożona papierem do pieczenia blaszkę, następnie rozprowadzić rabarbar .
Na rabarbar wyłożyć kisielową pianę z białek
Na sam wierzch na tarce zetrzeć resztę kruchego ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180. Piec przez około 50 minut
Po wyjęciu w piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem,
smacznego:)
Komentarze