Ciasto rabarbarowe z kisielowa pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

proste i smaczne!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2, 5szklanki mąki pszennej
    5 żółtek
    1 łyżka smietany
    3 łyzki cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    200g schłodzonej margaryny
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Pianka:

    6 białek
    1 opakowanie kisielu malinowego
    1/2 szklanki cukru

    Nadzienie:
    5-6 łodyg rabarbaru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    oraz cukier puder do oprószeniu ciasta po upieczeniu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem Desery

Ciasto rabarbarowe z kisielowa pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche gładkie ciasto,
    Podzielić na 2 części, mniejszą i wiekszą- schodzić w lodówce
    Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki . Zasypać cukrem, odstawić.
    Pianka:
    Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta lśniąca piana.Na konieć dodać kisiel i dokładnie wymieszać.
    Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim wyłożona papierem do pieczenia blaszkę, następnie rozprowadzić rabarbar .
    Na rabarbar wyłożyć kisielową pianę z białek
    Na sam wierzch na tarce zetrzeć resztę kruchego ciasta.
    Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180. Piec przez około 50 minut
    Po wyjęciu w piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem,
    smacznego:)

Porady

blacha 30 na 25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować