Ciasto rabarbarowe z budyniem

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejna odsłona rabarbaru... kruche ciasto, rabarbar i budyń.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    250 g masła
    3/4 szklanki cukru
    1 jajko
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Budyń:
    1,1 l mleka
    3 budynie waniliowe bez cukru
    7-8 łyżek cukru

    Dodatkowo:
    500 g pokrojonego rabarbaru
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Ciasto rabarbarowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażarki, a większą wykładamy prostokątną blachę do pieczenia. Ciasto jest bardzo elastyczne.
  • 2. 850 ml mleka gotujemy na wolnym ogniu. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń i cukier, wlewamy to do mleka. Gotujemy do zgęstnienia.
  • 3. Na przygotowane ciasto przekładamy pokrojony rabarbar i pokrywamy go gorącym budyniem. Na budyń, na grubych oczkach ścieramy schłodzone ciasto. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Pozostawiamy w blaszce do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować