Ciasto rabarbarowe z pianką

  • wyświetlono: 611 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciacho, rozpływające się w ustach.

  • 120min

Składniki

CIASTO:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
MASA RABARBAROWA:
- 1 kg rabarbaru, pokrojonego w kawałki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
PIANKA:
- 5 białek, dużych
- 200 g drobnego cukru do wypieków ( lub cukru pudru)
- 2 budynie waniliowe (po 40g)
- 1/2 szklanki oleju
- cukier waniliowy

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto rabarbarowe z pianką

  • 1. Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Zostawić w zamrażalniku nawet na całą noc.
  • 2. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 10 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Pocięty na kawałki (ok. 1 cm) rabarbar przekładamy do rondelka, dodajemy 4 łyżki cukru i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 min, aż zacznie się rozpadać. Odcedzamy z nadmiaru soku.(Opcjonalnie do gotującego się rabarbaru można dodać odrobinę cukru żelującego).
  • 4. Ubijamy białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
  • 5. Podpieczony, zimny spód ciasta posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy wystudzoną masę rabarbarową. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
    Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z cytrynową pianką

Dodane przez: e-jola1

Ciasto z cytrynową pianką

Mocno cytrynowe ciasto z orzeźwiającym...

Ciasto maślankowe z rabarbarem

Dodane przez: Dzarkos

Maślankowe ciasto z owocami sezonowymi (rabarbarowe)

Ciasto maślankowe do którego można...

ciasto z rabarbarem i pianka

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto rabarbarowe z cytrynowym posmakiem...

w sezonie kiedy mamy rabarbar-najlepsze!!

Ciasto rabarbarowo- czereśniowe z bezą

Dodane przez: dorota w

Ciasto rabarbarowo- czereśniowe z bezą

Na koniec mojego sezonu rabarbarowego,...

Ciasto kruche z malinami i pianką budyniową

Dodane przez: BARB

Ciasto kruche z malinami i pianką budyniową

Tym razem padło na maliny, które...

image-1vyodl2

Dodane przez: Renata 9

Ciasto truskawkowo - rabarbarowe z kakao

Szybkie i dobre ciasto z owocami.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE