Ciasto przekładana Zebra

4 (1 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wielu z nas uwielbia jeść zebrę, a co powiecie na zebrę przekładaną masą budyniową z pyszną czekoladową polewą z orzeszkami. Takie połączenie zachwyci niejedno podniebienie, idealnie pasuje na każdą okazję świąteczną.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 6 szt. jajek
    • 300 g cukru
    • 200 g oleju
    • 240 g wody gazowanej
    • 330 g mąki pszennej typ. 650
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Szczypta soli
    • 1 łyżka kakała
    Składniki na budyń:
    • 2 ½ szk. mleka
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 budynie waniliowe
    • 20 dag masła
    Składniki na polewę:
    • 160 g czekolady mlecznej
    • 100 ml śmietany 30%
    Składniki dodatkowe:
    • 50 g orzeszków ziemnych niesolonych
    • 1 galaretka malinowa
    • 80 g biszkoptów okrągłych
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto przekładana zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Sposób przygotowania ciasta:
    1. Białka jajek oddzielam od żółtek i ubijam mikserem ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodaję stopniowo cukier. Ubijam dalej dodając żółtka, wlewam olej, wodę, wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuję mikserem około 10 minut.
    2. Po tym czasie masę dzielę na dwie części, do jednej dodaję łyżkę mąki pszennej, do drugie łyżkę kakała, obie masy delikatnie mieszam łyżką.
    3. Formę 24 cm x 24 cm posmarowałam masłem, obsypałam mąką. Łyżką na zmianę wykładałam ciasto białe i ciasto ciemne.
    4. Ciasto piekłam w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez ok. 40 minut. Wyciągnęłam po tym czasie ciasto z piekarnika, odstawiałam do ostudzenia. Po ostudzeniu ciasto przekroiłam poziomo na połowę.
  • budyń 2. Sposób przygotowania budyniu:
    1. Dwie szklanki mleka zagotowałam a w połowie szklanki mleka wymieszałam mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier, budynie. Następnie wlewałam do gotującego mleka, energicznie mieszając. Odstawiłam budyń do całkowitego ostygnięcia. Masło utarłam na puszystą masę dodając po łyżce ugotowanego budyniu.
  • masa 3. Sposób składania ciasta:
    1. Galaretkę rozpuściłam w jednej szklance gorącej wody, ostudziłam. Biszkopty zanurzyłam w galaretce i wyłożyłam na talerz.
    2. Jedną połowę ciasta włożyłam ponownie do formy, posmarowałam połową masy budyniowej.
  • biszkopty 4. 3. Na masie ułożyłam biszkopty i ponownie posmarowałam pozostałą masą budyniową.
    4. Masę przykryłam drugą połową ciasta.
  • orzeszki 5. 5. W rondelku rozpuściłam czekoladę razem ze śmietaną i polałam wierzch ciasta. Na koniec ciasto posypałam pokruszonymi orzeszkami, schowałam ciasto do lodówki na dwie godziny.
  • ciasta 6. 6. Ciasto gotowe.
    7. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować