Ciasto z kremem z porzeczek i kremem z czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Ubić. Zmniejszyć obroty i wsypywać powoli obie mąki zmieszane z proszkiem. Wmieszać barwnik. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180*C przez 15 min
2.Krem 1.
Porzeczki zblendować najlepiej w mikserze (robot kuchenny). Przecedzić je jeszcze przez sitko , by wyeliminować skórki i pestki. Miękkie masło utrzeć (bardzo dokładnie) na puch i wmiksować żółtka. Dodawać po łyżce przygotowany mus z porzeczek. Galaretkę rozpuścić w niecałej szklance wrzącej wody. Wystudzić i chłodną - tężejącą , wmiksować do porzeczkowego kremu. Pozostawić w lodówce do stężenia.
3.Krem 2.
Czereśnie zblendować najlepiej w mikserze (robot kuchenny) . Przecedzić je jeszcze przez sitko , by wyeliminować skórki.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Stopniowo wmiksować czereśniowy mus .Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzątku. Wystudzić i chłodną - tężejącą- także wmiksować do kremu. Pozostawić w lodówce do stężenia.
4.Na biszkopt wyłożyć krem 1, następnie krem 2, przykryć herbatnikami - wierzch i boki. Przygotować polewę wg przepisu na op. , posmarować nią wierzch ciasta i udekorować owocami.
Chłodzić w lodówce.
Porady
można dać więcej cukru do kremu porzeczkowego, jeśli ktoś woli słodsze:)
Komentarze