Ciasto z kremem z porzeczek i kremem z czereśni

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Jeżeli ktoś nie lubi zbyt słodkich ciast, to właśnie mam dla niego propozycje :) Kwaskowaty krem z porzeczek połączony ze słodkawym kremem z czereśni

  • 5 godz.

Składniki:

  • forma 37x25

    Biszkopt:
    4 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel barwnika czerwonego

    Krem 1.
    400g czarnych porzeczek
    3 żółtka
    1x kostka masła
    1x galaretka owoce leśne
    3łyżki cukru pudru

    Krem 2.
    200ml śmietanki kremówki 30%/36%
    400g wypestkowanych czereśni
    1x galaretka malinowa
    2 łyżki cukru pudru

    Dekoracja:
    1x biała polewa
    ok. 200g herbatników
    porzeczki, czereśnie do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto z kremem z porzeczek i kremem z czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Ubić. Zmniejszyć obroty i wsypywać powoli obie mąki zmieszane z proszkiem. Wmieszać barwnik. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180*C przez 15 min
  • 2. Krem 1.
    Porzeczki zblendować najlepiej w mikserze (robot kuchenny). Przecedzić je jeszcze przez sitko , by wyeliminować skórki i pestki. Miękkie masło utrzeć (bardzo dokładnie) na puch i wmiksować żółtka. Dodawać po łyżce przygotowany mus z porzeczek. Galaretkę rozpuścić w niecałej szklance wrzącej wody. Wystudzić i chłodną - tężejącą , wmiksować do porzeczkowego kremu. Pozostawić w lodówce do stężenia.
  • 3. Krem 2.
    Czereśnie zblendować najlepiej w mikserze (robot kuchenny) . Przecedzić je jeszcze przez sitko , by wyeliminować skórki.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Stopniowo wmiksować czereśniowy mus .Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzątku. Wystudzić i chłodną - tężejącą- także wmiksować do kremu. Pozostawić w lodówce do stężenia.
  • 4. Na biszkopt wyłożyć krem 1, następnie krem 2, przykryć herbatnikami - wierzch i boki. Przygotować polewę wg przepisu na op. , posmarować nią wierzch ciasta i udekorować owocami.

    Chłodzić w lodówce.

Porady

można dać więcej cukru do kremu porzeczkowego, jeśli ktoś woli słodsze:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować