CIASTO Z MAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM

4.87 (195 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto na świąteczny stół. Aromatyczne, poprzez połączenie smaków migdałowego maku i kremu cytrynowego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO :
    - 2 żółtka
    - 10 dkg cukru
    - 25 dkg mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 15 dkg margaryny zimnej
    - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
    - szczypta soli

    MASA MAKOWA :
    - 1 puszka masy makowej (1kg)
    - 2 białka
    - szczypta soli
    - 3 krople aromatu migdałowego do ciast

    KREM CYTRYNOWY :
    - 1/2 l mleka
    - 1 budyń śmietankowy
    - 25 dkg masła, lub margaryny (u mnie Palma)
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - 1 galaretka cytrynowa

    Dekoracja :
    - 4 kostki czekolady gorzkiej, lub deserowej.

    forma o wym. 34 x 26cm
Wystaw ocenę:

4.87 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto z makiem i kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, szczyptę soli i posiekać.
    Żółtka uprzeć z cukrem i dodać do mąki. Dodać też 4 łyżki kwaśnej śmietany.
    Wyrobić ciasto na gładko i rozłożyć równo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Mak wyłożyć z puszki do miski, dodać 3 krople aromatu migdałowego do ciast i ubitą pianę. Delikatnie wymieszać.
    Masę makową wyłożyć do formy na przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50-55 minut ( do suchego patyczka). Ostudzić nie wyjmując z formy.
  • Ciasto makowe z kremem cytrynowym 3. Ugotować budyń (bez cukru) na 1/2 l mleka. Ostudzić.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości i dalej ucierając dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu.
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody. Ostudzić.
    Ucierając masę budyniową dodawać po trochu przestudzoną płynną galaretkę.
    Gotowy krem cytrynowy wyłożyć na ostudzone ciasto makowe, wyrównać powierzchnię i posypać wiórkami startej czekolady.

Porady

Krem można zrobić o różnych smakach, stosując różne galaretki. Ciasto można udekorować też polewą czekoladową, orzechową, uprażonym kokosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować