Ciasto popapraniec

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe w trzech smakach, przełożone dżemem wiśniowym, kremem budyniowym oraz karpatkowym, posypane czekoladowymi płatkami. Pyszne i efektowne ciasto na urodziny, imieniny, święta, spotkania rodzinne i ze znajomymi.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto:
    6 jajek,
    1/4 szklanki oleju,
    szklanka maki typ 480,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli,
    1/2 szklanki,
    opakowanie cukru wanilinowego,
    5 łyżek wiórek kokosowych,
    2 łyżki kakao,
    3 łyżki maku niebieskiego mielonego

    masa budyniowa:
    budyń śmietankowy 40g,
    400 ml mleka,
    150 g masła,
    łyżka cukru

    masa karpatkowa:
    opakowanie masy karpatkowej,
    350 ml mleka

    dodatkowo:
    dżem wiśniowy ok 400 g,
    sok z 3 łyżek cytryny + 1/4 szklanki wody,
    płatki czekoladowe 2 opakowania
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Ciasto popapraniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto popapraniec biszkopt 1. ciasto:
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo olej i cukier, zmniejszamy obroty dodajemy żółtka i na samym końcu również stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.

    Masę dzielimy na 3 części.
    Do pierwszej dodajemy cukier wanilinowy i wiórki kokosowe, do drugiej kakao, a do trzeciej mak.
    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy masy: każdej po łyżce tak, aby powstał łaciaty wzór, gdy zostanie nam jeszcze ciasta, wykładać jako druga warstwę.
  • Ciasto popapraniec 2. Pieczemy w nagrzany do 170 stopni piekarniku przez około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
    Studzimy, a następnie dzielimy na dwa blaty ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Kokos Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować