Ciasto Popapraniec

4.5 (179 ocen)

  • 50 min

ciasto jest bardzo smaczne mimo swej nazwy zawsze znika z stołu

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jaj
    1 szkl cukru
    1 szkl maki
    pol szkl oleju
    2 łyz proszku do pieczenia
    2 łyz kakao
    pół szkl maku
    pol szkl wiórek
    Masa
    1 l mleka
    2 łyż mąki ziemniaczanej i 2 łyz zwyklej
    1 margaryna
    dodtakowo:
    orzechy
    drzem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto popapraniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, stopniowo wsypując cukier. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie powoli wlewać olej, miksując na małych obrotach. Na koniecwsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać łyżką.
    Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Ciasto nakładać na przemian łyżką na blachę (23 x 33 cm) wyścieloną papierem do pieczenia.
    Powinien powstać wzór przypominający szachownicę (tyle, że trójkolorową). Na koniec „szachownicę” można delikatnie przemieszać, np. trzonkiem drewnianej łyżki, żeby powstał marmurkowy wzorek.
    Piec 25-30 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczone ciasto pozostawić w formie na około 10 minut, po czym wyjąć na stolnicę, odwracając do góry dnem. Zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. masa:
    3 szkl mleka zagotowac z 1 cukrem waniliowym i 1 szkl cukru
    w 1 szkl mleka rozrobic mąke wlac do gotujacego mleka po ostygnieciu utrzeć z margaryna
  • 3. Biszkopt przekroić na dwa jednakowe placki. Posmarować około 3/4 masy budyniowej na nią wyłożyć drzem porzeczkowy i przykryc drugim plackeim na wierzch rozsmarowac reszte masy i posypac orzechami

Porady

Do masy budyniowej można dodac troche zelatyny wtedy bedzie bielsza i bedzie sie lepiej kroić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować