Ciasto popapraniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić, stopniowo wsypując cukier. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie powoli wlewać olej, miksując na małych obrotach. Na koniecwsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać łyżką.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Ciasto nakładać na przemian łyżką na blachę (23 x 33 cm) wyścieloną papierem do pieczenia.
Powinien powstać wzór przypominający szachownicę (tyle, że trójkolorową). Na koniec „szachownicę” można delikatnie przemieszać, np. trzonkiem drewnianej łyżki, żeby powstał marmurkowy wzorek.
Piec 25-30 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczone ciasto pozostawić w formie na około 10 minut, po czym wyjąć na stolnicę, odwracając do góry dnem. Zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
2.masa:
3 szkl mleka zagotowac z 1 cukrem waniliowym i 1 szkl cukru
w 1 szkl mleka rozrobic mąke wlac do gotujacego mleka po ostygnieciu utrzeć z margaryna
3.Biszkopt przekroić na dwa jednakowe placki. Posmarować około 3/4 masy budyniowej na nią wyłożyć drzem porzeczkowy i przykryc drugim plackeim na wierzch rozsmarowac reszte masy i posypac orzechami
Porady
Do masy budyniowej można dodac troche zelatyny wtedy bedzie bielsza i bedzie sie lepiej kroić
Komentarze