Ciasto pomarańczowo-dyniowe z pianką czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-dynię gotujemy do miękkości i studzuimy
-fasolę odsączamy z wody i płuczemy
-suche składniki mieszamy ze sobą
-żółtka z dodatkiem cukru miksujemy na puch
-białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
-fasolę łączymy z żółtkami, sokiem oraz dynią i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy cynamon oraz ubite białka i mieszamy
-dodajemy po mału suche składniki oraz tłuszcz i miksujemy na małych obrotach
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy całą masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 40minut i studzimy
pianka czekoladowa:
-mleko kokosowe łączymy z kakao, oraz cukrem
-przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia
-zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i bardzo szybko mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki)
-całość odstawiamy i czekamy aż masa zacznie tężeć (ja wkładam do zamrażalnika na około 15minut)
-masę czekoladową przekładamy na ciasto, posypujemy skórką pomarańczową i wstawiamy do lodówki na około 1h
Komentarze