Ciasto pleśniak

5 (150 ocen)

Smak mojego dzieciństwa. Gdy byłam dzieckiem często piekła je moja mama. Teraz piekę je ja.

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 24x30cm:
    3,5 szklanki mąki pszennej
    250g masła roślinnego
    3/4 szklanki cukru+1 szklanka do białek
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek (białka osobno)
    2 łyżki kakao

    1 słoik dżemu porzeczkowego
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła,żółtek i cukru zagnieść kruche ciasto (gdyby wyszło za suche można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany). Następnie podzielić je na trzy części. Do jednej dodać kakao. Wszystkie zawinąć w folię i wsadzić
    do zamrażalnika aż będą twarde. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć za pomocą tarki o dużych oczkach pierwszą część ciasta jasnego. Wyłożyć dżem. Zetrzeć ciasto kakaowe. Z białek ubić pianę, dodać cukier i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na ciasto.
    Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta jasnego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 45-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować