Ciasto pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę kroję i wrzucam do miski, wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Dodaję żółtka, 2 łyżki cukru, szczyptę soli i wyrabiam ciasto.
2.Wyrobione ciasto dzielę na 3 części (dwie równe i jedną mniejszą). Jedną część dużą i małą chowam do zamrażarki. Do pozostałej części dodaję kakao, wyrabiam i również chowam do zamrażarki.
3.Białka ubijam na sztywną pianę wraz z pozostałą częścią cukru.
4.Do blaszki ‘skubię’ i wykładam większą część jasnego ciasta. Tę część ciasta smaruję dżemem. Na tarce o dużych oczkach ścieram ciemną część ciasta i wykładam na dżem. Na to smaruję pianę z białek. Całość posypuję resztką ciasta również startą na tarce.
5.Ciasto piekę w nagrzanym do 180*C przez około 40-50 minut.
Porady
Po upieczeniu ciasto warto od razu przenieść w chłodne miejsce, wtedy piana z białek nie opadnie.
Komentarze