Ciasto Pleśniak

4.51 (176 ocen)

  • 30 min

Pyszne ciasto, które zawsze robię gdy w lodówce mam napoczęty dżem :)

  • 30 min

Składniki:

  • 200 gram margaryny
    4 duże jajka (osobno żółtka i białka)
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2/3 szklanki + 2 łyżki cukru
    Szczypta soli
    2 łyżki kakao
    Słoik dżemu
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę kroję i wrzucam do miski, wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Dodaję żółtka, 2 łyżki cukru, szczyptę soli i wyrabiam ciasto.
  • 2. Wyrobione ciasto dzielę na 3 części (dwie równe i jedną mniejszą). Jedną część dużą i małą chowam do zamrażarki. Do pozostałej części dodaję kakao, wyrabiam i również chowam do zamrażarki.
  • 3. Białka ubijam na sztywną pianę wraz z pozostałą częścią cukru.
  • 4. Do blaszki ‘skubię’ i wykładam większą część jasnego ciasta. Tę część ciasta smaruję dżemem. Na tarce o dużych oczkach ścieram ciemną część ciasta i wykładam na dżem. Na to smaruję pianę z białek. Całość posypuję resztką ciasta również startą na tarce.
  • 5. Ciasto piekę w nagrzanym do 180*C przez około 40-50 minut.

Porady

Po upieczeniu ciasto warto od razu przenieść w chłodne miejsce, wtedy piana z białek nie opadnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować