Ciasto pleśniak

  • wyświetlono: 993 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Szybkie i proste ciasto

Slodzony
  • 45min

Składniki

ciasto kruche:
400 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
70 g cukru pudru
5 żółtek

Pianka z białek:
5 białek
170 g cukru pudru

Dodatkowo:
dżem porzeczkowy
3 łyżki kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto pleśniak

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, do jednej części dodać 3 łyżki kakao, zagnieść. Oba kawałki schłodzić w lodówce.

    Standardową blaszkę prostokątną natłuścić i wysypać bułką tartą. Z lodówki wyjąć ciasto jasne, uformować płat i równomiernie rozłożyć na formę do pieczenia.
    Na ciasto wysmarować dżem.

    Z lodówki wyjąć ciemne ciasto, podzielić na pół, jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać równo na dżem.

    Z białek ubić sztywna pianę, dodać cukier puder i ubijać do momentu, aż piana zrobi się sztywna i lśniąca.
    Pianę przełożyć na ciasto ciemne i przykryć startymi na tarce wiórkami z pozostałego ciasta.
    Piec w temp. 170 st. C przez ok 1h.

    Po upieczeniu wystudzić, nie wyjmując z formy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylaCiastoPleśniak

Komentarze

Podobne przepisy

Pleśniak

Dodane przez: bunia24

Pleśniak

Proste ciasto, które zachwyca ciekawym...

Pleśniak

Dodane przez: nataliaa92

Ciasto kruche z dżemem i bezą... tzw. "Pleśniak"

Ciasto nadaje się na każdą okazję,...

Pleśniak

Dodane przez: Lidka Bawolska

Pleśniak

Mam taki stary przepis w zeszycie...

Pleśniak

Dodane przez: Ola1984

Pleśniak

Jedno z moich ulubionych ciast....

plesniak

Dodane przez: Daguś

Pleśniak

Wspaniały smak kruchego ciasta...

pleśniak

Dodane przez: viki2903

Pleśniak

ciasto jak za dawnych lat

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE