Ciasto pigwowo-cytrynowe na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne ciasto na gorące dni. Biszkopt, jogurtowe pianki i galaretka z listkami mięty. Jest świeżo, lekko i pysznie!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    Mąka pszenna - 130g
    Mąka ziemniaczana - 70g
    Jajka - 6szt
    Cukier - 120g
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Nasączenie np. 3 łyżki rumu

    Pianka pigwowa:
    Jogurt naturalny gęsty - 400g
    Dżem pigwowy (przepis w opisie) - 400g
    Żelatyna - 2 płaskie łyżki
    Woda - 1/2 szklanki

    Pianka cytrynowa:
    Jogurt naturalny gęsty - 400g
    Sok z cytryny - 4 łyżki
    Cukier - 2 łyżki
    Żelatyna - 2 płaskie łyżki
    Woda - 1/2 szklanki

    Góra:
    Galaretka (najlepiej cytrynowa) - 2szt
    Mięta - 24 liście
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka Biszkopty

Ciasto pigwowo-cytrynowe na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto piekłam na blaszce 23x38cm

    Biszkopt:
    Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy przesiane mąki i proszek. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Rum mieszamy z przegotowaną wodą 1:1 i nasączamy ciasto.

    Pianka pigwowa:
    Potrzebny będzie nam dżem z pigwy, najlepiej domowy:
    https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dzem-pigwowy-z-cytryna-i-imbirem
    Dżem ucieramy blenderem na gładko. Mieszamy z jogurtem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy do masy. Wkładamy do lodówki i często mieszamy. Kiedy masa lekko stężeje wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki. Pianka musi być gęsta przed nałożeniem następnej warstwy.

    Pianka cytrynowa:
    Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Z żelatyną postępujemy jak powyżej. Wylewamy na piankę pigwową. Wkładamy do lodówki.

    Góra:
    Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją. Pozwalamy jej lekko stężeć. Powinna być na tyle gęsta, aby nie zlewała się z ciasta, ale na tyle luźne, aby można było swobodnie wsadzić w nią liście mięty. Najlepiej wkładać je wykałaczką. Układałam po 4 na szerokość i po 6 na długość blachy. Dzięki temu każdy kawałek ciasta ma dekorację z liścia.

    Wkładamy do lodówki na całą noc.

Porady

Ciasto jest bardzo łatwe, ale czasochłonne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować