Ciasto "Pani Walewska"

4.5 (179 ocen)

Pyszne kruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i słodką bezą, posypaną płatkami migdałów, orzechami, przełożone domowym kremem budyniowym. Znana też pod nazwą "Pychotka". Doskonałe ciasto na wszelkie uroczystości :)

Składniki:

  • kruche ciasto:
    3,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru pudru
    1,5 kostki margaryny
    6 żółtek

    beza:
    8 białek (6 białek z kruchego ciasta +2 białka z kremu)
    1,5 szklanki cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    masa kremowa:
    2 szklanki mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    200 g masła
    kilka kropel aromatu migdałowego

    ponadto:
    1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
    100g płatków migdałowych
    100g posiekanych orzechów włoskich



Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Dżemy

Ciasto "pani walewska" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: wszystkie składniki na kruche ciasto wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na dwie części. Chłodzić w lodówce przez godzinę.
  • 2. Beza: białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, a następnie mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać.
  • dżem rozsmaruj na kruchym cieście 3. Formę o wymiarach: 25/37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę posiekanych orzechów i płatków migdałowych. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. (Drugą bezę najlepiej przygotować bezpośrednio przed pieczeniem.) Placki ostudzić.
  • krem budyniowy 4. Masa kremowa: jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając. Dodać aromat migdałowy i połączyć. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez 2- 3 godziny w lodówce, a najlepiej całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować