Pyszne kruche ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i słodką bezą, posypaną płatkami migdałów, orzechami, przełożone domowym kremem budyniowym. Znana też pod nazwą "Pychotka". Doskonałe ciasto na wszelkie uroczystości :)
Ciasto "pani walewska" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: wszystkie składniki na kruche ciasto wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na dwie części. Chłodzić w lodówce przez godzinę.
2.Beza: białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, a następnie mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać.
3.Formę o wymiarach: 25/37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę posiekanych orzechów i płatków migdałowych. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. (Drugą bezę najlepiej przygotować bezpośrednio przed pieczeniem.) Placki ostudzić.
4.Masa kremowa: jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając. Dodać aromat migdałowy i połączyć. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez 2- 3 godziny w lodówce, a najlepiej całą noc. Smacznego!
Komentarze