Ciasto Pani Walewska

4.48 (161 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne ciasto, kiedyś bardzo popularne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto kruche:
    200 g masła
    300 g mąki pszennej
    50 g cukru pudru
    4 żółtka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    300 g dżemu z czarnej porzeczki
    4 białka
    2 łyżki cukru zwykłego
    2 szklanki bakalii ( u mnie 100 g rodzynek, 100 g suszonej żurawiny, 100 g orzechów włoskich )
    masa:
    500 ml mleka
    1 duży budyń waniliowy
    200 g masła
    4 łyżki cukru zwykłego
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pani Walewska. 1. Na stolnicy siekamy masło z mąką, żółtkami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy szybko ciasto, dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blaszkę (25 cm na 36 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Ubijamy pianę z dwóch białek i jednej łyżki cukru, wykładamy na jedno ciasto, posypujemy jedną szklanką bakalii. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Tak samo wykonujemy drugie ciasto, czyli dżem, potem piana z 2 białek i bakalie.
    Gdy ciasta się pieką gotujemy mleko, w połowie szklanki mleka mieszamy budyń z cukrem. Jak ciasta są upieczone i wystudzone tak jak i budyń to ucieramy masło na puszystą masę dodając po łyżce budyniu. Gotową masą przekładamy nasze ciasta.

Porady

Powiem że powinnam ciasto upiec na mniejszej blaszce np. 25 na 25 cm, bo ciasto kruche było za cienkie. Jednak to nie wpłynęło negatywnie na jego smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować