Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, równo położyć jedną połowę ciasta. Ciasto posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
2.Przygotować masę bezową:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Połową masy rozsmarować na warstwie dżemu. Drugą część masy białkowej wstawić do lodówki. Posypać to drobno pokrojonymi orzechami włoskimi. Ciasto wraz z warstwą dżemu, masy bezowej i orzechami piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 min.
3.Masa budyniowa:
W międzyczasie przygotować masę budyniową z podanych składników, a po ostudzeniu zmiksować z masłem.
4.Na upieczone ciasto rozsmarować połowę masy budyniowej, ułożyć na to delicje i znów masę budyniową. Analogicznie upiec drugie ciasto wraz z warstwą dżemu i masy białkowej.
5.Po upieczeniu drugiego ciasta, położyć je na masie budyniowej i posypać wierzch migdałami.
Komentarze