Ciasto "Pani Walewska"

4.5 (149 ocen)

  • 6 godz.

Ciacho jest przepyszne! Kruche ciasto z kwaśnym dżemem, słodką bezą, wybornym i delikatnym kremem budyniowym oraz uprażone migdały. Czyż nie brzmi zachęcająco?Jest dość proste w przygotowaniu, dobrze się kroi, ładnie się prezentuje i najważniejsze, rewelacyjnie smakuje.Polecam!

  • 6 godz.

Składniki:

  • Ciasto ,,Pani Walewska"


    SKŁADNIKI: blaszka 25 x 30 cm ; czas przygotowania ok. 3 godziny + czas oczekiwania kolejne 3 godziny

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka (500 ml)
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
    3 żółtka
    3 łyżki cukru
    łyżka cukru waniliowego
    łyżka masła

    Dodatkowo:
    250 g miękkiego masła
    kilka kropel aromatu migdałowego


    Kruche ciasto:

    500 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki drobnego cukru (125 g)
    250 g masła, zimnego
    6 żółtek
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżeczki soli


    Składniki na bezę:

    6 białek
    szczypta soli
    1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    1 słoiczek dżemu z wiśni lub z czarnej porzeczki (400 g)
    120 g płatków migdałowych

Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Ciasto "pani walewska" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować budyń:
    Mleko zagotować z łyżką masła. Zmiksować żółtka z cukrem, cukrem waniliowym na kogel-mogel. Dodać mąkę i ewentualnie budyń, ostrożnie zmiksować. Zalać gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać i zagotować.
    Przykryć folią spożywczą, tak żeby dotykała jego powierzchni. Ostudzić.
  • 2. Kruche ciasto:
    Ze wszystkich składniki, wyrobić w misce lub na stolnicy kruche ciasto. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
  • 3. Przygotowanie bezy:

    Białka ubić z solą na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo i małymi partiami cukier. Ubijać, az do jego rozpuszczenia. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
    UWAGA!!!
    Jeśli nie możemy upiec dwóch blach w jednym piekarniku z termoobiegiem. Należy ubić tylko połowę białek z połową cukru i mąki. Drugą bezę, najlepiej przygotować na drugie ciasto bezpośrednio przed pieczeniem.
  • 4. PRZYGOTOWANIE:

    Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Jedną część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej.
    Wyrównać brzegi, nakłuć widelcem. Wyłożyć na spód blachy i posmarować połową dżemu z wiśni. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej.Wyrównać. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175'C przez około 40 minut.
    Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Placki ostudzić.
    Miękkie masło zmiksować na puch mikserem, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

    Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą budyniową. Lekko docisnąć.
    Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce (najlepiej pozostawić na całą noc). Wyjąć na pól godziny przed podaniem. Kroić w kostkę.

    Smacznego :)

Porady

Ciasto ,,Pani Walewska" chodziło za mną już od dość dawna. Trudno się temu jednak dziwić, nie jadłam go już od kilku lat. Ciacho jest przepyszne! Kruche ciasto z kwaśnym dżemem, słodką bezą, wybornym i delikatnym kremem budyniowym oraz uprażone migdały. Czyż nie brzmi zachęcająco? Jest dość proste w przygotowaniu, dobrze się kroi, ładnie się prezentuje i najważniejsze, rewelacyjnie smakuje. Polecam! UWAGA!!! Jeśli nie możemy upiec dwóch blach w jednym piekarniku z termoobiegiem. Należy ubić tylko połowę białek z połową cukru i mąki. Drugą bezę, najlepiej przygotować na drugie ciasto bezpośrednio przed pieczeniem. Będzie mi miło, jeśli polubicie mnie na facebooku. http://www.facebook.com/EsmeraldaZeSmakiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować