Idealne na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Smakowite połączenie mascarpone i kajmaku z aromatem rumu.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3/4 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 15 dag mielonych orzechów, szczypta soli
Masa : 30 dag masy kajmakowej, 75 dag serka mascarpone, 300 ml śmietany 30%, 3 fixy do śmietany
Dodatkowo: 5 dag orzechów, kilka łyżek rumu
Ciasto osmańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z solą. Miksować, dodając cukier, żółtka, orzechy i mąkę z proszkiem. Wylać do blachy. Piec około 50 min. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
2.Zagotować 1 szklankę wody z 1/2 szklanki cukru. Przestudzić, a następnie dodać rum. Tak przygotowanym ponczem nasączyć obie części ciasta.
3.Schłodzoną śmietankę ubić z fixami. Mascarpone utrzeć z kajmakiem. Połączyć obydwie masy i miksować do uzyskania puszystej konsystencji. Podzielić na dwie części (mniejszą i większą). Przełożyć ciasto. Mniejszą część wyłożyć na wierzch i równomiernie rozsmarować. Posypać krojonymi orzechami.
Porady
Ciasto można skropić ponczem na bazie aromatu rumowego zamiast prawdziwego rumu.
Komentarze