Ciasto osmańskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Idealne na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Smakowite połączenie mascarpone i kajmaku z aromatem rumu.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3/4 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 15 dag mielonych orzechów, szczypta soli
    Masa : 30 dag masy kajmakowej, 75 dag serka mascarpone, 300 ml śmietany 30%, 3 fixy do śmietany
    Dodatkowo: 5 dag orzechów, kilka łyżek rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Ciasto osmańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z solą. Miksować, dodając cukier, żółtka, orzechy i mąkę z proszkiem. Wylać do blachy. Piec około 50 min. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
  • 2. Zagotować 1 szklankę wody z 1/2 szklanki cukru. Przestudzić, a następnie dodać rum. Tak przygotowanym ponczem nasączyć obie części ciasta.
  • 3. Schłodzoną śmietankę ubić z fixami. Mascarpone utrzeć z kajmakiem. Połączyć obydwie masy i miksować do uzyskania puszystej konsystencji. Podzielić na dwie części (mniejszą i większą). Przełożyć ciasto. Mniejszą część wyłożyć na wierzch i równomiernie rozsmarować. Posypać krojonymi orzechami.

Porady

Ciasto można skropić ponczem na bazie aromatu rumowego zamiast prawdziwego rumu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Orzechy Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować