Ciasto imprezowe

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealne na imprezy takie jak urodziny czy imieniny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt :
    10 jaj
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    Masa serowa:
    2 l mleka
    1 łyżka kakao
    cukier waniliowy
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 kostka masła
    5 jaj
    1/2 l śmietany 18%
    Masa:
    1/2 kg mascarpone
    1/2 l śmietany kremowej 30 %
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto imprezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Mąkę przesiać do masy jajecznej i wymieszać. Ciasto przelać do 3 form o wymiarach 35 x 25. piec ok. 20 min. w temp. 180 s C.
    Masa serowa:
    Mleko zagotować. Jaja wymieszać ze śmietaną, wlać do mleka i gotować na małym ogniu do wytworzenia się serka ok 10 -15 minut. Odcedzić i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodając po łyżce ser. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao
    Masa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając po łyżce serek mascarpone. Złożenie ciasta : biszkopt - masa serowa jasna - masę ciemną serową przełożyć do worka cukierniczego i szprycować kulki w masę jasną - biszkopt - 1/3 masy - biszkopt - 1/2 masy - biszkopt - reszta masy - wierzch obsypać kakao. Schłodzić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować