1.Przygotowanie biszkoptu:
ubić 5 białek na sztywną pianę, dodając 3/4 szklanki cukru. Następnie dodać 5 żółtek i delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki kakao. Wyłożyć do blachy i piec około 30 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Z pozostałych składników zrobić drugi biszkopt. Upiec i ostudzić.
2.Przygotowanie masy kakaowej:
w garnku rozpuścić margarynę z cukrem, wodą i kakao. Odstawić do ostygnięcia. Cały czas mieszając, dodać mleko w proszku, a potem wódkę.
3.Przygotowanie masy jasnej:
żółtka z cukrem pudrem ubić na parze. Ostudzić. Margarynę utrzeć i połączyć z żółtkami, mlekiem w proszku i wódką. Miksować do uzyskania puszystej masy.
4.Obydwa biszkopty przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy biszkopt posmarować połową masy kakaowej. Nałożyć drugi biszkopt i wyłożyć masę jasną. Przykryć kolejnym biszkoptem. Rozsmarować resztę masy kakaowej. Nałożyć czwarty biszkopt. Całość udekorować polewą czekoladową. Schłodzić.
Komentarze