Ciasto orzechowo – jabłkowe z bieluchem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy: Orzechy, mąkę i bułkę z proszkiem dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Gdy białka będą sztywne i lśniące zmniejszyć obroty miksera i wkładać po jednym żółtku. Na koniec wsypać pozostałe składniki, wymieszać delikatnie łyzką. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
2.Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Gdy śmietana będzie sztywna zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce serki. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, Dy napęcznieje zalać ¼ szklanki wrzątku, chłodną wlać do gotowej masy. Krótko zmiksować.
3.Masa jabłkowa: Budynie wraz z mąką wymieszać w wodzie. Obrane i pokrojone w kostkę jabłka uprażyć z cukrem. Pod koniec prażenia dodać rozpuszczone budynie z mąką. Zagotować. Lekko przestudzić.
4.Przełożenie:
Na pierwszą część ciasta wyłożyć gorącą masę jabłkową, ostudzić. Na jabłka położyć połowę masy śmietanowej, następnie ciasto i pozostały krem. Wierzch posypać kakao.
Komentarze