Ciasto orzechowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąke wymieszać z proszkiem, posiekać z margaryną, dodać śmietanę, żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części, schłodzić (1 godz).
2.Masa orzechowa:
Orzechy posiekać na drobne kawałki. Margarynę roztopić z cukrem i miodem. Wsypać orzechy i smażyć przez 5 minut.
3.Masa jabłkowa:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć przez 30 minut. Odstawić, wsypać galaretki, cukier i wymieszać.
4.Jedną część ciasta ułożyć na blachę o wymiarach 21x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto rozłożyć część masy orzechowej. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez 15-20 min. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe placki. Ostudzić. Dwa placki posmarować tężejącą masą jabłkową, przykryć trzecim plackiem. Polać lukrem.
5.Lukier:
Do cukru wlać wrzącą wodę utrzeć, dodać sok z cytryny.
Komentarze