Ciasto orzechowo-jabłkowe "Wiewiórka"

0 (0 ocen)

  • 60 min

,,Wiewiórka", to ciekawe i smaczne ciasto z dodatkiem jabłek i orzechów.Dziś mogłam przekonać się na własnej skórze, jak smakuje jesień.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto ,,Wiewiórka"




    SKŁADNIKI: forma o wymiarach 20 x 20 cm
    Czas przygotowania: 60 minut


    4 jaja
    200 g cukru
    125 ml oleju
    szczypta soli
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka cynamonu
    300 g mąki
    3 jabłka
    1 szklanka orzechów włoskich

    LUKIER:

    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki śmietanki
    pół łyżeczki soku z cytryny
    orzechy do dekoracji

    Dodatkowo:

    masło lub olej do posmarowania formy
    mąka do posypania formy




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowo-jabłkowe "wiewiórka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy drobno posiekać.
    Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki, a te w plasterki lub kostkę.
    Do miski wbić jaja, dodać cukier, szczyptę soli, Zmiksować na puszysty krem. Następnie dodać olej, sok z cytryny, cynamon i przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Zmiksować.
    Dodać pokrojone jabłka i orzechy. Wymieszać. Przełożyć do formy. Wyrównać powierzchnię.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 40-45 minut.
    Upieczony wyjąć z piekarnika.
  • 2. Przygotować lukier tj. w miseczce rozetrzeć łyżką do białości cukier puder ze śmietanką i sokiem.
    Przełożyć do rożka lub foliowego woreczka. Naciąć jego róg i dekorować jeszcze ciepłe ciasto.
    Posypać siekanymi orzechami.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować