Ciasto orzechowo-czekoladowa pralinka

  • wyświetlono: 1113 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto dla wielbicieli orzechowych i czekoladowych smaków.

beniawojt
  • 90min

Składniki

na biszkopt kakaowy:
6 jajek
60 g maki pszennej
120 g maki ziemniaczanej
120 g cukru
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
9 łyżek zimnej wody
na krem orzechowy
11/2 szklanki śmietanki 30%
70 g zmielonych orzechów włoskich
50 g posiekanych orzechów laskowych
4 łyżki cukru pudru
250 g masła
na krem czekoladowy
15 sztuk cukierków trufli w czekoladzie
250 g mascarpone
200 g śmietanki 30%
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka cukru pudru
1 kopiata łyżka żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
dodatkowo
rurki waflowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto orzechowo-czekoladowa pralinka

  • 1. Białka ubić z zimną wodą na sztywną pianę i dalej ubijając dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy i po jednym żółtku na koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
    Ciasto wylać na formę o wymiarach 25/30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C(termoobieg) i piec przez 25-30 minut.Po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. W rondelku umieścić śmietankę i orzechy włoskie i laskowe,podgrzewać do zagotowania od czasu do czasu mieszając,odstawić do całkowitego przestudzenia.
    Po tym czasie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodawać porcjami masę orzechową,ucierać do uzyskania jednolitego kremu.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia.
    Czekoladę i trufle połamać na kawałki umieścić w misce,wlać 4 łyżki śmietanki i cały czas mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej(czyli miskę położyć na garnku z gotującą się wodą).Pozostawić do całkowitego przestudzenia.Serek mascarpone przełożyć do miski wymieszać,dodać przestudzoną masę czekoladową i mieszać do połączenia składników.
    Resztę śmietanki ubić z cukrem na sztywno dodać przestudzona żelatynę i do masy czekoladowej,całość delikatnie połączyć ze sobą.
  • 4. Przełożenie ciasta:pierwszy blat biszkoptu-krem orzechowy-drugi blat biszkoptu-krem czekoladowy-połamane rurki waflowe

Porady

Dekorację można również zrobić z kremu orzechowego odkładając wcześniej około 4 łyżek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieciasto do kawybiszkopt kakaowyciasto na urodzinyciasto przekładane kremembiszkopt z kremem orzechowym biszkopt z kremem czekoladowymbiszkopt z masą z trufli

Komentarze

Podobne przepisy

Błyskawiczne ciasto intensywnie czekoladowe.

Dodane przez: WiolaG

Ciasto czekoladowe z polewą orzechową

Ciasto idealne na niezapowiedzianą...

Czekoladowe z orzechową bezą

Dodane przez: juchab

Ciasto czekoladowe z orzechową bezą

Ciasto z bogactwem smaków i aromatów.

Ciasto Czekoladowe z Powidłami i Bezą Orzechową

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto Czekoladowe z Powidłami i Bezą Orzechową

Jest mocno czekoladowe, a jego...

Czekoladowo orzechowe ciasto ze śliwkami

Dodane przez: Iwusia

Czekoladowo orzechowe ciasto ze śliwkami

Mocno czekoladowe ciasto, przypominające...

Ciasto orzechowe z kremem czekoladowo – kokosowym

Dodane przez: juchab

Ciasto orzechowe z kremem czekoladowo – kokosowym

A o to druga wersja ciasta o trzech...

Niebiańskie ciasto czekoladowo-orzechowe z malinami

Dodane przez: Młoda mama

Niebiańskie ciasto czekoladowo-orzechowe...

Niebiańskie? Tak…muszę nieskromnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE