Ciasto orzechowe z kremem miodowym i nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Orzechy włoskie drobno siekamy.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodajemy posiekane orzechy, mieszamy łyżką i przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy i przecinamy na 2 blaty.
krem:
350 ml mleka podgrzewamy z miodem i ekstraktem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlewamy budyń i gotujemy, aż zgęstnieje. Ugotowany budyń studzimy.
Żelatynę zalewamy wodą, podgrzewamy przez chwilę w mikrofali (ok. 15 sek.), następnie mieszamy aby się dokładnie rozpuściła i studzimy.
Śmietanę ubijamy, a następnie partiami łączymy z zimnym budyniem. Na koniec do kremu dodajemy ostudzoną żelatynę.
Pierwszy blat ciasta smarujemy konfiturą/dżemem pomarańczowym, na konfiturę nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem ciasta. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia kremu.
Komentarze