Ciasto orzechowe z kremem miodowym i nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto orzechowe z kremem miodowym i nutą pomarańczy

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    4 jajka
    2/3 szkl cukru
    3/4 szkl mąki
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego
    70 g orzechów włoskich
    krem:
    500 ml mleka
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    300 ml śmietany 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    1/3 szkl wody
    dodatkowo:
    1 słoik konfitury pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto orzechowe z kremem miodowym i nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Orzechy włoskie drobno siekamy.
    Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodajemy posiekane orzechy, mieszamy łyżką i przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy i przecinamy na 2 blaty.
    krem:
    350 ml mleka podgrzewamy z miodem i ekstraktem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlewamy budyń i gotujemy, aż zgęstnieje. Ugotowany budyń studzimy.
    Żelatynę zalewamy wodą, podgrzewamy przez chwilę w mikrofali (ok. 15 sek.), następnie mieszamy aby się dokładnie rozpuściła i studzimy.
    Śmietanę ubijamy, a następnie partiami łączymy z zimnym budyniem. Na koniec do kremu dodajemy ostudzoną żelatynę.

    Pierwszy blat ciasta smarujemy konfiturą/dżemem pomarańczowym, na konfiturę nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem ciasta. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować