Ciasto orzechowe z kremem czekoladowo – kokosowym

  • wyświetlono: 981 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

A o to druga wersja ciasta o trzech smakach. I tak jak to w życiu bywa zdania były podzielone. Moi degustatorzy nie byli jednogłośni w swoich opiniach. jednym smakował torcik z bezą, a drugim to właśnie ciasto. Dobrze, że nie upiekłam trzeciego ciasta:)))

juchab
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt orzechowy:
7 jajek
350g orzechów włoskich
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka kawy mielonej

Masa śmietanowo – czekoladowa:
660 ml śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
200g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru

Masa śmietanowo - kokosowa:
330 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
100g zmielonego kokosu
2 łyżki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto orzechowe z kremem czekoladowo – kokosowym

  • 1. Biszkopt orzechowy: Orzechy zmielić, połączyć z przesianymi makami, proszkiem i kawą. Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku. Masę dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 30 min w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części. Każdą część biszkoptu delikatnie nasączyć słabą kawą z mlekiem z dodatkiem niewielkiej ilości cukru.
  • 2. Masa śmietanowo – czekoladowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje zalać ¼ szklanki wrzącej wody. Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić. W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietanę, dodać cukier. Następnie powoli wlewać masę czekoladową oraz chłodną żelatynę. Krótko zmiksować.
  • 3. Masa śmietanowo - kokosowa: Żelatynę namoczyć 2 łyżkach zimnej wody, następnie wlać ¼ szklanki wrzącej wody i dokładnie ją rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, kokos i ekstrakt. Na koniec wlać chłodną żelatynę. Dokładnie zmiksować.
  • 4. Przełożenie:
    W środek przekrojonego ciasta włożyć krem czekoladowy. Na wierzch krem kokosowy. Dowolnie udekorować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzuciasta z krememKOKOS orzechy czekolada

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowo orzechowe z cappuccino

Dodane przez: 2milutka

Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino

To ciasto to kombinacja z kilku...

orzechowa pychotka

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto orzechowe z kremem budyniowym.

Orzechowiec-czyli orzechowy biszkopt...

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM

Dodane przez: magdzia44448

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM

Pyszne ciasto marchewkowe idealnie...

image-1odyuuc

Dodane przez: Magster

CIASTO ORZECHOWO-KOKOSOWE Z WIŚNIAMI

Jedno z ciast które piekłam na...

Ciasto orzechowe z kremem

Dodane przez: anik9

Ciasto orzechowe z kremem

Pyszne ciasto, polecam!

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Dodane przez: juchab

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Ciasto codzienne, ale idealnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE