Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino

  • wyświetlono: 4428 |
  • dodany do książki kucharskiej: 24 |
  • polecenia: 0

To ciasto to kombinacja z kilku przepisów,jest mocno czekoladowe z orzechową nutą i delikatnym kremem cappuccino całość dograła się wspaniale,polecam to ciasto na świąteczny stół jak i na różne okazje.

IMG_20190918_121058
  • 80min

Składniki

Blaszka o wym 24/28 cm

Ciasto czekoladowe:
100 g deserowej czekolady
150 g masła
1 łyżka kakao
1 łyżka cappuccino orzechowego
6 jaj
13 łyżek czubatych mąki tortowej
10 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody

Ciasto orzechowe:
3 białka
1/2 szklanki drobnego cukru
100 g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1 płaska łyżka mąki tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Masa cappuccino:
1/2 litra śmietany kremówki
2 śmietan fiksy
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki cappuccino orzechowego

Poncz:
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka rumu
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:
dowolny dżem:porzeczkowy,jagodowy,malinowy
polewa czekoladowa
złoty krokant

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino

  • 1. CIASTO CZEKOLADOWE:
    Deserową czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do niej masło i wymieszać.
    Jajka zmiksować z cukrem,zmniejszyć obroty miksera do minimum wsypywać powoli po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem kakao oraz cappuccino,na przemian dodawać masło z czekoladą.Dodać wodę.Całość zmiksować wylać do wyłożonej pergaminem blaszki.
    Piec około 35 minut w temp 175*c.Wystudzić całkiem zimne przekroić wzdłuż na połowę.
  • 2. CIASTO ORZECHOWE:
    Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania jak białka już będą puszyste wsypać cukier zmiksować do uzyskania lśniącej masy,dodać miód oraz zmielone orzech włoskie,mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać.
    Masę wyłożyć na taką samą blaszkę jak piekliśmy ciasto czekoladowe piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180*c.
  • 3. MASA CAPPUCCINO:
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno ze śmietan fiks i cukrem pudrem, pod koniec miksowania wsypać kawę i wymieszać.
  • 4. PONCZ:
    Składniki ponczu połączyć ze sobą.
  • 5. PRZEŁOŻENIE:
    Czekoladowy blat nasączyć połową ponczu,posmarować cieniutko ulubionym dżemem wyłożyć połowę masy kawowej,przykryć ciastem orzechowym wyłożyć masę kawową przykryć ciastem czekoladowym, nasączyć,wierzch ciasta udekorować polewą czekoladową i złotym krokantem.
PRZEPIS DNIA Środa 29.10.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?_jtp=1&page=196

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemama_mnie_nauczylazimaciasto z orzechamisłodkościna słodkobakalieboże narodzeniejesieńna świętasłodki deserPoczęstunekmasa cappuccinoświąteczne wypiekiciasta przekładaneciasta z masączekoladowe ciastado kawy desersylwestra

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto truskawkowe z pianką cappuccino

Dodane przez: Skotka

Ciasto truskawkowe z pianką cappuccino

Lekko winne, z musem truskawkowym...

Ciasto cappuccino z karmelem

Dodane przez: juchab

Ciasto cappuccino z karmelem

Delikatne jak chmurka ciasto, którego...

Ciasto czekoladowo- orzechowe

Dodane przez: BARB

Pyszne ciasto czekoladowo-orzechowe

Ciasto tortowe o smaku czekoladowo-orzechowym...

Czekoladowe z orzechową bezą

Dodane przez: juchab

Ciasto czekoladowe z orzechową bezą

Ciasto z bogactwem smaków i aromatów.

Błyskawiczne ciasto intensywnie czekoladowe.

Dodane przez: WiolaG

Ciasto czekoladowe z polewą orzechową

Ciasto idealne na niezapowiedzianą...

Ciasto Czekoladowe z Powidłami i Bezą Orzechową

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto Czekoladowe z Powidłami i Bezą Orzechową

Jest mocno czekoladowe, a jego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE