Pyszne ciasto czekoladowo-orzechowe

4.95 (172 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto tortowe o smaku czekoladowo-orzechowym ze znakomitym kremem na bazie serków i mleka w proszku. Słodkie, wyglada i smakuje wyśmienicie...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki
    Biszkopt czekoladowy:
    7 białek
    7 żółtek
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki gorzkiego kakao
    5 kopiatych łyżek mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Placek orzechowy:
    5 białek
    300 g orzechów włoskich grubo posiekanych
    3/4 szklanki cukru
    1 i 1/2 łyżki miodu
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    5 jajek
    1/2 szklanki cukru
    margaryna
    2 serki homogenizowane waniliowe np. DANIO
    2 szklanki mleka w proszku (niebieskie)
    4 płaskie łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklanki wody i wystudzić)

    Polewa:
    200g czekolady deserowej
    50g masła
    50g śmietany
Wystaw ocenę:

4.95 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pyszne ciasto czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy:
    Białka ubijamy na sztywno, łączymy z cukrem, żółtkami, kakao, mąkami z proszkiem.
    Pieczemy w 180st. ok 30min.
    Po wystudzeniu przekrawamy na pół.
    Placek orzechowy:
    Białka ubijamy na sztywno, łączymy z cukrem, wsypujemy orzechy, delikatnie mieszamy.
    Dodajemy mąki z proszkiem.
    Pieczemy w 180st ok 30 min.

    Krem:
    4 żółtka + 1 jajko całe ubić na parze z cukrem (mikserem).
    Lekko ostudzić i dodać miękką margarynę i dalej ubijać.
    Następnie dodawać naprzemian: 1 serek- ubijać, 1szklankę mleka-ubijać,
    drugi serek-ubijać,drugą szklankę mleka - ubijać.
    Na końcu dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

    Polewa czekoladowa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
    Wykonanie:
    Na jedną część biszkoptu (nasączoną wodą z cytryną), smarujemy połowę masy, przykrywamy plackiem orzechowym.
    Smarujemy drugą część masy i przykrywamy biszkoptem (nasączonym).
    Wierzch polewamy polewą czekoladową.
    Ciasto nalepiej smakuje po leżakowaniu w lodówce, na następny dzień.

    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować