Ciasto odwracane z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo proste ciasto w przygotowaniu. Niezwykle puszyste, miękkie i smaczne,a na dodatek z brzoskwiniami!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    2,5 szklanki mąki
    250g margaryny
    32g cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ok. 700g brzoskwiń do wyłożenia ciasta

    Masa śmietanowo – kokosowa:
    330 ml śmietany 30%
    5 łyżek cukru pudru
    4 łyżki kokosu
    2 łyżeczki żelatyny
    1 serek Bieluch naturalny lub 300g białego mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto odwracane z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Brzoskwinie umyć, wypestkować i ułożyć skórką w dół, na dnie blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Margarynę roztopić i schłodzić. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera i wkładać po jednym żółtku, gdy składniki się połączą, cienkim strumieniem wlewać chłodną margarynę. Na koniec partiami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem, całość delikatnie wymieszać łyżką. Gotowym ciastem zalać ułożone brzoskwinie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto obrócić, aby brzoskwinie znalazły się na górze, delikatnie zdjąć papier. Wystudzić.
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Gdy śmietana będzie sztywna zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce serek i kokos. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody a następnie zalać ¼ szklanki wrzątku, chłodną wlać do gotowej masy, krótko zmiksować. Krem wyłożyć na zimne ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować