Uwielbiam rabarbar i to on będzie grał w tym przepisie główne skrzypce. Obok niego masło. Dużo masła. Przepis ten jest uproszczonym przepisem Marthy Stewart zaprezentowanym kiedyś w jej programie .
60 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
- masło naturalne: 1.5 sztuki
- cukier: 1.75 szklanki
- mąka pszenna: 1.5 szklanki
- Jajko: 2 sztuki
- skórka z pomarańczy: 1 łyżka
- sok z pomarańczy: 1 łyżka
- proszek do peczenia: 1.5 łyżeczki
SPóD:
- rabarbar: 7 sztuk
- masło naturalne: 0.4 sztuki
- cukier: 0.75 szklanki
KRUSZONKA:
- stopione masło: 0.2 sztuki
- mąka: 0.5 szklanki
- cukier: 0.25 szklanki
- sól: 1 szczypta
Rabarbarowe ciasto odwracane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Myjemy i kroimy rabarbar na skośne kawałki (pod bardzo dużym kątem). Młodego rabarbaru nie trzeba obierać, wystarczy go dobrze wyszorować.
2.Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na bok na kilka minut aż puści sok.
3.Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy w małym garnuszku i odstawiamy do lodówki.
4.Masło z cukrem ucieramy na puszysty krem.
Dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Ucieramy.
Dodajemy jajko, ucieramy na gładko. Dodajemy drugie jajko, ponownie ucieramy.
Stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, za każdym razem ucieramy na gładką masę.
5.Rabarbar z cukrem przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej kawałkami masła starając się, by ułożyć go różową stroną do blachy.
6.Tortownica powinna być szczelna (można ją wyłożyć papierem), inaczej podczas pieczenia zacznie wypływać z niej masło i może nam zabrudzić piekarnik. Wówczas można postawić ją na blaszce, by nadmiar soku miał gdzie spłynąć.
Jeżeli w misce z rabarbarem został sok z cukrem, to wylewamy go na blachę.
7.Na rabarbar przekładamy masę na ciasto.
8.Masę na ciasto posypujemy schłodzonym ciastem na kruszonkę.
9.Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 50-60 minut. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. Upieczone ciasto studzimy przez kilka minut w tortownicy.
10.Najlepiej poczekać około 10 minut, bo potem rabarbar może zacząć się przyklejać do dna i będzie go trudno wyjąć. Nożem oddzielamy od brzegów tortownicy. Tortownicę przykrywamy z wierzchu paterą i sprawnym ruchem obracamy.
Ciasto szybko stygnie, można je kroić jak jest lekko ciepłe, ale niegdy gorące! Podawać posypane cukrem pudrem.
Komentarze