Rabarbarowe ciasto odwracane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Uwielbiam rabarbar i to on będzie grał w tym przepisie główne skrzypce. Obok niego masło. Dużo masła. Przepis ten jest uproszczonym przepisem Marthy Stewart zaprezentowanym kiedyś w jej programie .

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - masło naturalne: 1.5 sztuki
    - cukier: 1.75 szklanki
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - Jajko: 2 sztuki
    - skórka z pomarańczy: 1 łyżka
    - sok z pomarańczy: 1 łyżka
    - proszek do peczenia: 1.5 łyżeczki
    SPóD:
    - rabarbar: 7 sztuk
    - masło naturalne: 0.4 sztuki
    - cukier: 0.75 szklanki
    KRUSZONKA:
    - stopione masło: 0.2 sztuki
    - mąka: 0.5 szklanki
    - cukier: 0.25 szklanki
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Rabarbarowe ciasto odwracane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rabarbar 1. Myjemy i kroimy rabarbar na skośne kawałki (pod bardzo dużym kątem). Młodego rabarbaru nie trzeba obierać, wystarczy go dobrze wyszorować.
  • rabarbar 2. Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na bok na kilka minut aż puści sok.
  • kruszonka 3. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy w małym garnuszku i odstawiamy do lodówki.
  • ciasto z rabarbarem 4. Masło z cukrem ucieramy na puszysty krem.
    Dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Ucieramy.
    Dodajemy jajko, ucieramy na gładko. Dodajemy drugie jajko, ponownie ucieramy.
    Stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, za każdym razem ucieramy na gładką masę.
  • forma do rabarbarowego ciasta 5. Rabarbar z cukrem przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej kawałkami masła starając się, by ułożyć go różową stroną do blachy.
  • rabarbar 6. Tortownica powinna być szczelna (można ją wyłożyć papierem), inaczej podczas pieczenia zacznie wypływać z niej masło i może nam zabrudzić piekarnik. Wówczas można postawić ją na blaszce, by nadmiar soku miał gdzie spłynąć.
    Jeżeli w misce z rabarbarem został sok z cukrem, to wylewamy go na blachę.
  • rabarbar 7. Na rabarbar przekładamy masę na ciasto.
  • kruszonka 8. Masę na ciasto posypujemy schłodzonym ciastem na kruszonkę.
  • ciasto z rabarbarem 9. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 50-60 minut. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. Upieczone ciasto studzimy przez kilka minut w tortownicy.
  • ciasto z rabarbarem 10. Najlepiej poczekać około 10 minut, bo potem rabarbar może zacząć się przyklejać do dna i będzie go trudno wyjąć. Nożem oddzielamy od brzegów tortownicy. Tortownicę przykrywamy z wierzchu paterą i sprawnym ruchem obracamy.

    Ciasto szybko stygnie, można je kroić jak jest lekko ciepłe, ale niegdy gorące! Podawać posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować