Niebo w gębie/ niebiańskie ciasto

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Słowa nie oddaja smaku tego ciasta. Po prostu spróbuj!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag maki,
    1 szklanka cukru,
    7 dag margaryny,
    2 jajka,
    4 łyzki mleka,
    1 łyzeczka proszku do pieczenia,
    1 łyzeczka sody oczyszczonej,
    50 dag jabłek
    Bita śmietana:
    3 szklanki gęstej schłodzonej śmietany,
    1 opakowanie cukru wanilinowego,
    15 dag cukru,
    Do dekoracji;
    posiekane orzechy lub starta czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Niebo w gębie/ niebiańskie ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzec z cukrem na puszysta mase, a nastepnie dodac mleko, ostudzona, roztopiona na parze margaryne i sode oczyszczona. Skladniki dokladnie wymieszac. Odstawic na 30 min w chlodne miejsce.
  • 2. Do masy dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i zagniesc ciasto. Podzielic na 3 czesci.
  • 3. Prostokatna forme 25cm x40 cm posmarowac margaryna, wylozyc papierem do pieczenia i wylepic jedna czesc ciasta.
  • 4. Na ciasto zetrzec "na pazurkach" obrane jablka. Nakryc druga czescia ciasta i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C
  • 5. Trzecia czesc ciasta upiec oddzielnie w identycznej formie.
  • 6. Smietane ubic z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywna mase. podzielic na dwie czesci.
  • 7. jedna czesc smietany wylozyc na szarlotke. przykryc suchym plackiem, a nastepnie pozostala czescia smietany.
  • 8. Wierzch ciasta posypac orzechami lub starta czekolada.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować