Niebo w gębie/ niebiańskie ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzec z cukrem na puszysta mase, a nastepnie dodac mleko, ostudzona, roztopiona na parze margaryne i sode oczyszczona. Skladniki dokladnie wymieszac. Odstawic na 30 min w chlodne miejsce.
2.Do masy dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i zagniesc ciasto. Podzielic na 3 czesci.
3.Prostokatna forme 25cm x40 cm posmarowac margaryna, wylozyc papierem do pieczenia i wylepic jedna czesc ciasta.
4.Na ciasto zetrzec "na pazurkach" obrane jablka. Nakryc druga czescia ciasta i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C
5.Trzecia czesc ciasta upiec oddzielnie w identycznej formie.
6.Smietane ubic z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywna mase. podzielic na dwie czesci.
7.jedna czesc smietany wylozyc na szarlotke. przykryc suchym plackiem, a nastepnie pozostala czescia smietany.
8.Wierzch ciasta posypac orzechami lub starta czekolada.
Komentarze